Міжнародний день птахів 

Щорічно 1 квітня відзначають Міжнародний день птахів, який проходить в рамках програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера». Саме 1 квітня 1906 р. була підписана Міжнародна конвенція з охорони птахів.

День птахів – це не тільки річниця Конвенції, але і час прильоту пернатих із зимівель. За традицією в цей час в очікуванні пернатих розвішуються шпаківні та інші «пташині будиночки».

Цього дня до дітей групи середнього віку “Чарівники” завітав розвивальний журнал “Джміль”, а також його герої: Джмелик, Пензлик, Нотка та Книжечка. У дружньому колі провели бесіду-розмірковування “Птахи навколо нас”, діалог-дослідження “Як ми можемо допомогти птахам?”.

Бесіда за сюжетною картиною “Найкращий птах у світі” допомогла дітям ознайомитися з цікавинками про павича, фламінго, страуса, колібрі, пінгвіна, папуг та ластівок. Також діти з цікавістю грали в ігри “Політаємо, як птахи”, “Впізнай пташку за голосом”, “Я-ластівка”. 

Юні орнітологи розглядаючи різних птахів розмірковували “Чому страус так швидко бігає?”, “Чи може пінгвін літати?”, “У кого з птахів найдовший дзьоб” (за сюжетною картиною “Найкращий птах у світі”). Також навчилися знаходити тіні пташок співставляти та порівнювати їх.

На занятті з образотворчого мистецтва діти ближче познайомилися з ластівкою. Адже, одним з найшановніших, так би мовити, в Україні птахів є ластівка. Це — Божа пташка, створена вона Богом із землі та є одним із українських народних символів. Діти ознайомилися зі способом життя, харчування та будовою птаха. Самостійно виготовили ластівок.

Зустріч з птахами була насиченою та дала змогу дітям краще дослідити спосіб життя птахів, їх особливості, дізнатися цікавинки про птахів. Виховувати чуйність, доброту, бажання допомагати своїм найменшим друзям, вміння помічати красу навколо себе і самим її створювати.

Під час прогулянки “Чарівникам” пощастило віднайти справжнє гніздо пташок, яке сховалося за квітучими гілочками форзиції!