2023.05.08 - День пам’яті та примирення до Дня перемоги над нацизмом у Другій війні

"Маки - квіти пам’яті, добра та любові"


         Мак є одним з рослинних символів та оберегів нашого народу. Мак у наш час є символом пам’яті у минулих воєнних діях  та оберегом для воїнів АТО, ця пам’ять робить нас сильнішими. Вона –  запорука неминучості нашої перемоги сьогодні. Зі спогадів наших прадідусів та прабабусь ми знаємо, якою страшною трагедією для українців була Друга світова війна. І ця квіточка нагадує про те, що люди мають пам’ятати про ті страшні події та оберігати  наше майбутнє покоління.

    День пам'яті та примирення (пам'яті жертв та примирення між країнами-учасниками Другої світової війни) — пам'ятний день в Україні, який відзначають 8 травня, в річницю капітуляції нацистської Німеччини (цю подію заведено розглядати як символ перемоги над нацизмом).

     Цей день присвячений пам’яті тих понад 80 мільйонів людей, чиє життя було обірвано насиллям світового масштабу, людям усіх рас і націй, чоловікам і жінкам, воїнам і мирному населенню, малим дітям і старшим людям, – усім загиблим і усім тим, хто вижив та пройшов через усі кола пекла Другої світової війни.


Символом вшанування пам’яті жертв Другої світової війни є червоний мак. 

Ця квітка – пам’ятний знак жертв усіх військових і громадянських конфліктів. ЇЇ графічне зображення є своєрідною алюзією: з одного боку воно уособлює квітку маку, з іншого – кривавий слід від кулі. 

 

 Вихованці молодшого дошкільного віку групи  “Хвилинки” із захопленням дивилися презентацію про квітку мак та з цікавістю слухали вихователя Наталію ШЕВЧЕНКО, та разом з пластиліну зліпили - чарівну квітку мак.


Українці цінують, поважають і люблять цю дивну і загадкову квітку. Ця квітка відома дуже давно: насіння маку знаходять ще у залишках жител первісної людини. Найкрасивіший – багаторічний мак, але частіше у квітниках зустрічається скромніший однорічний мак – самосійка.  Неповторна краса, рідкісне видовище природи, коли мак цвіте! Як і на городі коло хати, так і в степу…

Це символ сонця, безкінечності буття й життєвої скороминущості, пишної краси, волі, гордості, сну, отрути, оберегу від нечистої сили, а також хлопця-козака, крові,

Маківки милують око, ніжно хвилюють душу, міцно прив’язують наші серця до рідної домівки. Маки ми можемо побачити на вишиваних рушниках, скатерках, розмалювали хати,  посуд, скриньки.