2024.03.08   Тематичне інтегроване заняття  "Маленьким дітям про великого Тараса" 

 Щовесни, коли тануть сніги

І на рясті прасує  «веселка»

Повні сил і живої снаги,  

Ми вшановуємо пам'ять Шевченка.


      Саме в такий березневий  світлий час яскраво засяяла над Україною зірка Т.Г.Шевченка – пророка, поета, художника

        Тарас Шевченко - класик №1 української літератури, який довів світові, що його нація має повноцінну літературну мову. Його збірка "Кобзар" визнана філологами усього світу основою сучасної української літератури та багато в чому літературної української мови.

     День народження і день смерті його стоять поряд   9 – 10 березня. Між цими двома березневими днями 47 років життя, яке стало славою і гордістю українського народу.

        Сьогодні ми звертаємося до поета, який став для України заповітною думою, її безсмертною піснею. Тож нехай вогонь його душі (запалюю  свічку) запалить у наших серцях іскорку віри, надії, любові до рідної землі, свого народу.


         Для здобувачів освіти середнього дошкільного  віку групи "Розумники" вихователь Наталія ШЕВЧЕНКО та асистент вихователя Яна ГОРЯНА провели першу частину заняття у світлиці садочка. Маленькі "розумнички" з цікавістю познайомилися з портретом великого українського поета Тараса ШЕВЧЕНКА  та його безкінною збіркою, яка має назву "Кобзар".

         

    "Кобзар", книга, яку народ український поставив на перше місце серед успадкованих з минулого національних духовних скарбів і має для народу значення заповітне. 



Кобза - український лютнеподібний струнний щипковий музичний інструмент, в якому струни розташовані як на грифі, так і на корпусі (приструнки). На кобзі грають, притискуючи пальцями струни на грифі в поєднанні з щипком відкритих струн на корпусі. 

Кобзарі - українські народні співці, які були творцями та хранителями героїчних пісень і дум (мелодійних речитативів змінюваних форм), а також релігійних піснеспівів, супроводжуваних грою на кобзі або бандурі. У своїй творчості кобзарі утверджували національно-патріотичний дух українського народу й основи християнської моралі в суспільстві та побуті. 

Діти з зацікавленими очима тихенько слухали та дивилися, що таке кобза та хто такі "кобзарі".



     Друга частина заняття відбулася в груповій кімнаті. Яна ГОРЯНА продемонструвала відео до вірша Тараса ШЕВЧЕНКА  "Садок вишневий біля хати" та з виразністю прочитала його дітям.  Метою читання вірша було вчити дітей відчувати настрої пейзажних поезій, описувати власні відчуття, розвивати творчу уяву, логічне мислення, виховувати естетичний смак, любов до України, родини, природи. І це вийшло пречудово! Після обговорення з дітками за змістом вірша кожен індивідуально розмалював свою хату та домалював дерево вишні.  

«Борітеся – поборете!
Вам Бог помагає!
За вас правда, за вас слава
І воля святая!»


Т.Г.Шевченко