Тематичне інтегроване заняття - розвага "Українська вишиванка"

Тематичне інтегроване заняття - розвага "Українська вишиванка" 

  Вишиванка… Скільки сили та історії в ній збережено! Вона не лише елемент гардероба, але справжня перлина української культури. Навіть саме слово звучить тепло, затишно, турботливо та приховує вагомі знання. Вишита сорочка завжди була важливою складовою строю будь-якого українця: її одягали й повсякдень, і на свято, з нею вперше вітались зі світом. Вишиванка була ознакою народу, частиною культури та самосвідомості.

    Здобувачам освіти групи “Хвилинки” вихователька Наталія ШЕВЧЕНКО розповіла, що українська вишиванка – один з головних символів нашого народу. У ній розповідаються історії, пишуться долі. У цей день важливо згадати про наше коріння. Адже український народ – сильний, незалежний і має прекрасні традиції, що їх потрібно продовжувати й розвивати!

  Вишиванка – це національна святиня, яка символізує і несе в собі духовне багатство, високу мудрість і традиційний зв’язок багатьох поколінь, що не переривається віками. Це – символ здоров’я і краси, щасливої долі та родинної пам’яті, любові й вірності. Вишиванка – ще й оберіг людини від усього лихого. 

    Всесвітній день вишиванки — міжнародне свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. Дата проведення — щороку в третій четвер травня. Анжеліка АРШАВСЬКА показала та розповіла дітям скільки візерунків має вишиванка. Дослідники вишивки налічують близько 250 старовинних швів на основі 20 технік. Серед них особливо поширеними є: гладь, колосковий шов, низь, вузлики, шнурочок, кручений шов, вирізання, виколювання, козлик, плетінка, мережка, вишивка хрестиком.

  Вишивка кожного регіону — унікальна. Справді, кожен регіон України вирізняється техніками вишивання, орнаментом і традиційними кольорами. Кажуть, раніше по вишитій сорочці можна було визначити, з якого села походить її власниця. 

    Україна — це єдина країна у світі, де в кожному селі є свій авторський почерк. Більш розманітної ручної творчості ніде у світі не зустрічається. Також маленькі здобувачі освіти з цікавістю подивились відео рідного регіону про жіноче святкове вбрання Дніпропетровської області, Дніпровського району. Після перегляду відео фільму вихователька Наталія ШЕВЧЕНКО запропонувала дітям зробити свої вишиванки з допомогою шаблона вишиванки (дівчинки й хлопчика) та орнаменту. За допомогою налаштування “Текстова вишивка” https://vyshyvka.ukrzen.in.ua/; діти з цікавістю спостерігали за створенням орнаментів свого імені, прізвища, навіть, сімейні орнаменти. 

   Мета свята — нагадати, що вишиванка є своєрідним унікальним кодом українського етносу з зашифрованими оберегами, символами та знаками. А вишиті сорочки, спідниці, сукні сучасним красуням пасують так само як і 300 років тому їх пращурам. У цей день вже традиційно організовують цікаві конкурси та танці, тож інструктор з фізкультури Анжеліна АРШАВСЬКА наприкінці розваги запросила маленьких здобувачів освіти до веселої, сімейної етно - руханки “П'яточка - носочок”, яку діти з гарним настроєм станцювали разом.

Вишиванка - оберіг, символ Батьківщини,

Вірність та любов кожної родини.

І про неї хай звучать пісні солов'їні

Через роки й віки. Слава Україні!!!