Як “Хвилинки” чекали Великдень"

     Великдень - одне з найбільших й найшанованіших після Різдва християнських свят. У давнину Великдень вважався святом бога Сонця Ярила.

Звичай пекти паски та фарбувати яйця виник також дуже давно. З першим променем сонця священик в церкві сповіщає: «Христос воскрес!», а прихожани хором відповідають: «Воістину воскрес!».

Маленькі здобувачі освіти разом з вихователькою Наталією ШЕВЧЕНКО  розпочали підготовку до великого свята Великдень зі знайомства, що таке Вербна неділя. Слухали цікаву розповідь та намалювали гілочки верби з пухнастими котиками.

Неділя за тиждень перед Великоднем називається "Вербною",  або "квітною". За християнським вченням у цей час Спаситель Христос виїжджав до Єрусалиму на ослику, і миряни устеляли перед ним дорогу пальмовим листям. Оскільки в Україні пальми не ростуть, то їх замінили вербовими гілками. Це дерево здавен вельми шановане серед нашого народу, тому що воно перше сповідає про прихід весни і має цілющі властивості.


Не я б'ю - верба б'є,

За тиждень Великдень,

Недалечке червоне яєчко!


 Яйце - символ джерела життя, символ всесвіту. У багатьох цивілізаціях давнини вважали, що всесвіт виник з яйця. Для християн яйце теж символ життя. Бо Христос Воскресає - повертається до життя, і дає нам спасіння - вічне життя через його Розп'яття і Воскресіння.

     На Україні здавна є такий чудовий звичай розмальовувати писанки до свята Великодня або Паски. Це свято завжди святкуємо весною. коли вже пробудилася природа, розквітають квіти, тепліше гріє сонечко. Розмальовані писанки на Пасху кладуть у кошик та несуть до церкви для освячення. Писанки дарують один одному і бажають добра, любові.            За зразком вихователя та зайчика, який завітав з писанками  на онлайн - занятті здобувачі освіти групми “Хвилинки” розмалювали шаблон писанки та використали пластилінографію для своїх чудових поробок.

На наступному занятті виховательк Наталія ШЕВЧЕНКО  продовжила  розширювати і поглиблювати знання дітей про Великодні свята, обереги та символи, зокрема - писанку; виховувати любов до свого народу, повагу до його традицій відкрити  зміст і значення святкування Великодня, закріплювати уявлення, знання дітей про величне християнське свято Великдень і народні традиції його святкування; розвивати вміння зв'язне, логічно, граматично правильно висловлювати свою думку. А наостанок запропонувала дітям зробити святкову картинку до Великодня.

На фото: вихователь Наталія ШЕВЧЕНКО та здобувачі освіти: Михайло ДУЛУНЦ, Кіра ФЕДОСОВА, Кароліна БЕРЕЗОВСЬКА, Ксенія ЛУК’ЯНОВА, Єва БОРЗОВЕЦЬ, Кіра ГОЛОВНЯ., Вікторія ЮРЧЕНКО, Софія КОСТЕНКО,