«Загадкова посилочка» ( «Дари Фребеля» на допомогу розвитку мовлення дітям з Особливими освітніми потребами»)

Дрібна моторика-невід'ємна частина занять ігор, вправ для розвитку мовлення, розумових, тактильних здібностей дітей дошкільного віку, а також для  дітей з особливими освітніми потребами. Дрібна – стосується точних рухів руки, а також процесів, в яких потрібно координувати роботу очей і верхніх кінцівок.Тому під час індивідуальної роботи та заняття на тему« «Загадкова посилочка(скринька)» ми використовуємо «Дари(набір)Фребеля», який складається з різних дидактичних матеріалів:кубики, м'ячики, палички різного кольору та розміру. Провідна діяльність дітей дошкільного віку-гра, тому ми з вихованцями з особливими освітніми потребами граємо у м'ячики, зроблені з м'якої тканини, які, приємні на дотик. З ними ми повторюємо назви кольорів, укріплюємо м'язи долоньок та ліктів. Запропонувавши дістати з чергової скриньки набір з кубиків  закріплюємо назви цифр та їхню послідовність,  розвиваємо знання про ціле та частини. Набори Фребеля виконані з високоякісних матеріалів, мають естетичний вигляд, які привертають увагу діток. Засобів, як  використовувати та займатися з «Дарами Фребеля - безліч:будувати башточки, нанизувати намистини, розкладати та обертати навкруги пальчиків кільця. Створюємо різноманітні візерунки з паличок різних за довжиною та кольором :кубики, мотузки. Всі чотирнадцять наборів  абсолютно різні, але всі вони несуть користь для розвитку зорової уваги, дрібної моторики, пам'яті, активного та пасивного словника. Для кращого результату ігри та заняття  супроводжуємо віршиками чи пісенькою.

«Діти будуть рослинами, а я їхнім садівником!», — писав Фребель.«Діти ростуть,  як квіти (звідси термін «дитячий садок»»

«Розум у дитини знаходиться на кінчиках її пальців” – справедливо стверджував В. О. Сухомлинський. У своїй роботі ми - освітяни дотримуємось цих відомих фраз при вихованні дітей з особливими освітніми потребами. Мовлення та розумові здібності  розвиваються не так швидко, як у нормотипових діток, але є цікавість, позитивний настрій, бажання займатися, грати з безцінними "Дарами Фребеля". А це є стимул  та успіх наших вихованців.